God fortsättning på julhelgen önskar vår lilla familj.
Jag har sett en massa fint julpyssel runtom på bloggarna och det ser så mysigt ut. Jag myser istället med vårt barn några veckor gammal, handarbetet får vänta till senare.
Kram på er!
tisdag 24 december 2013
God Fortsättning
måndag 9 december 2013
Nytt Liv
2013 är året då allt händer.
I juli blev jag fru. Nu i december har jag och mannen har blivit föräldrar till världens sötaste baby.
Man struntar lixom i att man har svårt att röra sig (foglossning) man ser underverket.
Så nu kommer jag ha lite annat för mig än att aktivt blogga (eller handarbeta för den delen). Kram på er sålänge!
Bilden är tagen i slutet av september 2013 av vår kompis och duktiga fotograf Sandra Olsén. Följ henne på Instagram: Heavenon55th.
onsdag 4 december 2013
Tips: Tidning för erfarna stickare
Klicka på länken för att komma till Pressbyråns information om tidningen. Det funkade inte med deras länkning, för då fick man in det nya numret som inte alls handlade om samma sak.
Det är alltså en guide för stickare att utveckla sin stick-teknik och jag måste säga - det finns väldigt mycket information i den tidningen! Väldigt många artiklar i flertalet tekniker som känns väldigt användbara när man vill forma sina egna plagg, osv. Man bör väl kunna läsa engelska, det är det enda jag ska säga, men jag upplever inte att det är svår engelska. (Jag brukar visserligen läsa mest på engelska, både böcker och tidningar.)
![]() |
Korta varv från tidningen Pro Guide to Knitting |
Det är som en uppslagsbok som man kan ta fram när man vill. Det jag fastnade för är beskrivningen hur man stickar s.k. 'korta varv' som man kan använda för att forma sin stickning. Det fanns då även mönster på olika saker i tidningen, där man prova dessa tekniker som tas upp. Jag gillade de supersöta strumporna som man stickar från tån och uppåt. Hälen stickas med såna korta varv och det funkade hur bra som helst!
![]() |
Söta strumpor från tidningen Pro Guide to Knitting |
Jag använder ett annat garn som jag har hemma, Crazy Zauberball. På stickprovet fick jag till 40 varv på 10 cm istället för 48 varv på 10 cm. Jag följer mönstret, men är noggrann med att se till att det blir rätt längd på foten med det 'nya' måttet jag har på mitt garn. Så istället för att börja på hälen när det var 6,5 cm kvar av foten (i strl L) så räknade jag ut att jag skulle börja med hälen när jag hade 8 cm kvar av foten.
![]() |
Mina strumpor - häl med tekniken korta varv. |
söndag 1 december 2013
TIPS: Världens sötaste!
Idag är det också första advent, dax att ta fram mörker-myset. Levande ljus, lampor och ljusstakar. Glad advent, eller vad säger man?
torsdag 28 november 2013
Att inte sticka en pippi
Man ska då använda sig av brunt garn, växla till rött och sen brunt igen. I "raka led", dessutom. Hur fasen ska man få till det utan stora hål mellan färgerna som man får sy igen sen?
För övrigt så räckte inte det bruna garnet till allt heller. Här kan man tänka att jag ger upp. Och det är möjligt att det inte blir nån pippi.
Men jag ser det också som ett sätt att lära mig. Jag viker mig sällan för en utmaning.
För det ändamålet har jag köpt en bok som heter Colorwork Stitches. Det är som ett uppslagsverk över hur många designer som helst med flera färger. I början av boken står det beskrivet hur man då går till väga när man stickar områden med olika färger. Så nu kan jag plugga på lite på det, när jag har tid och tålamod förstås! Det måste ju generera väldigt många garn-tåtar att fästa, det är ju lite trist förstås... Vi får se om det blir nåt jag kan tänka mig att hålla på med.
Kan komma en recension på boken så småningom.
tisdag 26 november 2013
Nålbindning i rostfärger
![]() |
Pågående nålbindning |
fredag 22 november 2013
Hemmets journals lista
Nu finns den nya länklistan till Sveriges bästa handarbets och pysselbloggar samt även webshoppar på Hemmets Journal.
Där finns jag under bloggar.
torsdag 21 november 2013
Restgarns-underlägg
Jag hade ett gäng restgarns-snuttar i olika färger från ett garn som heter Ice från Drops. Det säljs inte längre. Men alla de här snuttarna av garnet, vad kan det då bli av det? Jag bör tillägga att det är ett väldigt tjockt bomullsgarn.
Jag gillar tänket - man tager vad man haver, så långt det går.
Det bästa alternativet är att virka lite ränder av snuttarna och färgerna! Det blir då lite olika tjocklek på ränderna beroende på hur lång snutt av garnet som finns tillgängligt. Ett jättebra sätt att bli av med lite rester! Med virkat kan man bara virka in änden på garnet så slipper man fästa också. Det är trevligt.
Detta har då blivit ett väldigt stabilt underlägg till köket! Eller som en bordstablett. Eller att ta till när man ska ta ut nåt ur ugnen. I vilket fall så kommer den till användning.
måndag 18 november 2013
UFO nr 3
Nu kommer det tredje och sista inlägget jag har om UFO- projekt just nu. Det här har faktiskt en simpel lösning.
I våras stickade jag ett par fantastiskt sköna fingervantar till min man. Det är mitt eget mönster. Jag använde mig av ett mörkgrått alpackagarn från Naturgarn. Det är just alpackan som gör att det blir så väldigt mjukt o härligt! Den enda lilla nackdelen med alpacka är att man måste handtvätta det. Annars skulle jag använda det jämt! Älskar att pyssla med alpacka.
Nåväl, tillbaka till historien. I våras var det inte säsong för vantar och jag är inte den som tycker det är superkul att fästa trådar. Speciellt när det blir en miljard trådar att fästa. 'Det gör jag sen!'
Ja just det - hur ofta ligger inte projekten länge för att det är roligare att börja nåt nytt istället för att fästa trådarna? Det är ett av mina stora anledningar till att projekten blir UFO-n fast de faktiskt är färdigstickade.
Nu börjar det bli kallare och han ska väl få sina vantar! Hemmagjorda vantar håller betydligt längre än billiga stickade vantar från affären. Och blir snyggare!
söndag 17 november 2013
UFO nr 2
UFO nr 2.
Den här gången hade jag börjat på halvvantar som jag tänkte skulle bli fint någon jul för några år sedan. Av nån anledning blev jag inte klar med dem och det har legat sen dess.
Garnet är ett spets-tunt rött garn som jag köpte en gång i tiden. Jag stickade med dubbelt garn så det skulle bli nåt utav det!
Jag tog fram och tittade lite på den snutten jag hade gjort på halvvantarna. Jag hade börjat med ett fint spetsmönter som absolut kan fortsättas med! Men halvvantar? Nja...
Jag hade rund-stickat projektet och var 16 cm i omkrets, dvs 8 cm/sida. Vad mer kan vara 16 cm i omkrets? Kollade upp lite mått på baby-koftor och såg genast att det där är ju en ärm till babytröja. Det borde inte vara några problem att sticka den ärm till ärm. Gjorde en liten skiss och gick efter den.
Jag gick alltså inte efter något mönster, mer än mitt eget huvud. Måtten fick anpassas lite efter spetsmönstret jag hade börjat på. Just med tanke på mönstret så skulle det passa ypperligt att göra en liten omlott-kofta! Jag berättar lite mer längst ner.
Min röda spets-omlott-baby-kofta |
Jag vet att det är många som inte förstår hur, när man säger att jag jobbar bäst utan mönster/ skapar eget mönster 'efter vägen'. Men jag skulle vilja säga - försök en gång! Börja med nåt lätt som du skulle kunna fixa. De viktigaste instrumenten när man 'skapar fritt' är:
- En plan och några mått. Vad ska det bli och hur stort? Kolla ex. mått på nätet eller mät på dig själv om det ska bli nåt till dig själv.
- Sticka alltid ett stickprov som visar hur många maskor och varv som blir 10*10 cm. Detta ska man utgå ifrån.
- En miniräknare och papper för att räkna ut antal maskor man behöver.
Ex. med röda koftan:
Jag visste sen förut att 8 cm blev 20 maskor i spetsmönstret.
20maskor/8 cm = 2,5 maskor/cm.
På 10 cm blev det 25 maskor.
Jag fortsatte med ärmen och spetsmönstret tills jag hade gjort klart på sista rapporten av spetsmönstret och arbetet mätte ca 17 cm. Sen visste jag att jag behövde lägga upp kanterna på tröjan:
Kanten på tröjan behövde vara 17 cm. 17cm *2,5 maskor/cm = 42,5 maskor. Jag tog några extra till mudd längst ner och anpassade efter spetsmönstret. Då blev det 47 maskor på kanten.
La upp 47 maskor på andra kanten också, så då blev det: 47 + 20 + 20 + 47 maskor.
Stickade ca 8-9 cm och fortsatte sen med enbart ryggen (47+20 m plus extra 2 m mot halsen).
Jag stickade tills jag hade ett bra mått över ryggen enligt min skiss och efter färdig rapport på spetsmönstret. Så avmaskade jag kantens maskor.
Här gjorde jag sidans omlott så jag bara kunde fästa fast det på ärmen och avmaska kantmaskorna. Sen fortsatte jag med de 40 m till ärmen på samma sätt som i början.
Sen gjorde jag den första omlotten. Det sista jag gjorde var två virkade varv runt hela koftan och satte in två tryck-knappar.
Det krävde lite tankeverksamhet kan jag säga att klura ut hur jag ska minska och öka omlotten på ett sätt som är förenligt med spetsmönstret. Och fråga mig inte exakt hur jag gjorde - jag bara gjorde. Med hjälp av skisser förstås.
Men resten är faktiskt ganska enkelt att räkna ut själv. De två sakerna jag behövde tänka på var att mäta för att kolla om jag stickat tillräckligt långt och att räkna ut maskorna på hela stycket tröja. Sen var det bara att sticka på! jag hade ju spetsmönstret att luta mig tillbaka på, det hjälpte planeringen.
onsdag 13 november 2013
UFO nr 1
Det kan hjälpa att lägga ut alla delar. |
lördag 9 november 2013
En knapp senare
Nu med den fina knappen på plats kan jag äntligen kalla denna kofta klar! Den kommer att användas de där fina tillfällena.
Så här blev det resultatet:
Min Allison-kofta, Drops mönster. |
Jag har gjort vissa förbättringar på mönstret som jag hittade gratis på Drops hemsida. Det är alltså inte mitt mönster! Kolla in vad jag gjort för förbättringar, material och läsa lite mer ingående om mina tankar om koftan här!
måndag 4 november 2013
Suck!
Supertrassel med supertunt garn. Jag vet vad jag gör ett tag.
(Min mobilkamera har plötsligt ballat ur och fokuserar inte på motivet, vad än jag fotar. Detta var det bästa jag fick till.)
Besök hemsidan om dubbelstickning!
Vissa saker/handledning har jag valt att lägga på denna bloggen eftersom den är lättare att hantera. Men då finns det länkat från nya hemsidan.
Hemsidan funkar bäst i webbläsarna Mozilla Firefox, Crome, och andra. Lite småfel i just Internet Explorer som jag inte vet hur jag ska fixa just nu. Får klura på det.

Miska maskor i dubbelstickat
När man ska minska maskor på dubbelstickade arbeten så stickas framsidan ihop för sig och baksidan ihop för sig.
Maskorna ligger i dubbelstickning: * framsida (rät) - baksida (avig)*. Då får man lyfta maskor så två framsidesmaskor sätts bredvid varandra och 2 baksidemaskor sätts bredvid varandra och sticka ihop dem på så vis.
Jag tycker det är en bra idé att minska maskor på mössor och annat som bilden här ovan.
Man minskar maskor åt vänster först, sen sätter man en markeringstråd (så man vet var minskningen ska ske efterföljande varv), direkt efter minskar man maskor åt höger.
Då får man en minskning som går rakt!
Jag har minskat 6 maskor på varvet (vartannat sedan varje v) på detta vis = tre ställen över varvet.
i dubbelstickade arbeten.
Klicka på bilden för att förstora eller spara.
torsdag 31 oktober 2013
Allison Koftan
Jag är väldigt nöjd med resultatet och det känns väldigt bra att ha ett 'minne' efter min bröllopsklänning. Det var ju därför jag valde att göra en lite finare kofta av garnet som blev över från min bröllopsklänning, så att jag kan använda koftan vid tillfällen då vi vill komma ihåg vår bröllopsdag!
Garnet (Cotton Viscose) är ljust grå-grön i färgen. Det syns mer när man har på sig 'färgen' i dagsljus/solljus. Till denna koftan använde jag även Lace, jag stickade alltså med dubbel tråd.
Förbättringar på mönstret
De förändringar jag gjorde var att sätta ihop framstyckena med bakstycket och gjorde alltså bara ett stycke ända fram till ärmarna. Jag ser ingen mening med att behöva sitta och sy ihop delarna i efterhand när man kan sticka allt på en gång. (Det är så otroligt trist att fästa trådar och sånt, mer tid till stickningen!)
Den andra förändringen jag gjorde var muddarna på ärmarna. De vek ihop sig och det såg inte helt bra ut. Så jag gjorde nåt virkat varv utanpå, vek sen mudden dubbel och virkade ihop den på insidan. Mycket bättre!
![]() |
Lämplig knapp |
![]() |
Allison-koftan från framsidan. |
Det andra alternativet är att sätta knappen på baksidan av vänsterkanten, vilket de verkar ha gjort enligt deras bild. Säg mig - vad är snyggast? Jag lutar mot detta senare alternativ!
![]() |
Allison-koftan från baksidan. |
![]() |
Närbild på baksidans mönster. |
Nu har jag runt 250 gram kvar av garnet från bröllopsklänningen. Undrar vad jag ska hitta på med det sista! Det får ju också bli något speciellt.
lördag 26 oktober 2013
Sticka en fågel
För ett tag sen köpte jag en tidning som heter Let's Knit, nr 72 Xmas 2013. Med den tidningen medföljde ett litet stickpaket med garn till ett av mönstren i tidningen. En liten fågel, som syns på bilden nedan.
Jag tycker det är svårt att sticka figurer. Speciellt när det är olika färger, som man ska växla mellan. Jag tycker det blir hål emellan färgerna och jag har inte fattat hittills hur man ska göra den övergången på ett snyggt sätt.
Men nu får jag en chans att prova i alla fall, så får jag se hur det går. Det är alltid kul att prova något nytt.
onsdag 23 oktober 2013
Sista-minuten vantar
Häromdan frågade jag en kompis vad hon önskar i födelsedagspresent. Fick svaret nya vantar. Ja hoppsan hejsan, snabba ryck! Hon fyllde nämligen år i måndags. Vad man gör då är att ta ett tjockt garn, för då går det fortare. Dessutom väljer man att göra tumvantar, som ju går fortare än fingervantar.
Hittade ett restgarn i ull hemma som heter Fashion Trend (gedifra), jag gjorde en uppifrån och ner tröja av garnet för nåt år sen. Garnet är melerat, i båda färgerna, och vantarna får naturligt lite olika nyans.
Stickfastheten blev 16 m och 28 v = 10 cm. Då passar det bra för damvantar att lägga upp 30 m för mudd och handen. Jag gjorde tumkil (se mönster i menyn) och då passade det att öka var 3:e varv. Totalt antal maskor på tummen, inklusive de upplockade m mot vanten: 12 m.
Jag stickade ett enkelt och fint mönster på vantarna för skojs skull. Det var nog allt, här kommer bild på vantarna!
onsdag 16 oktober 2013
Fyra favoriter
Tänk om man hade fyra ärmar och två hjärnor och därtill tid, så kanske man kunde hinna med att sticka flera på samma gång och bli klar dessutom! Nu får detta bli till ett tips till andra och ett kom-ihåg till mig själv: dessa tröjor är öronmärkta för att någon gång stickas.
Kofta från tidningen Designer Knitting, autumn 2013.
![]() |
Från tidningen Designer Knitting |
Vilken fantastisk färgskapelse! Tar säkert hur lång tid som helst men jäklar vad snygg den är! Bilden blev mattare än den i tidningen, som var mer 'levande' och starka där. Undrar just hur många färger det är. Riktigt häftig kofta i vilket fall!
De har gjort koftan i ett garn som heter Worsted Merino Superwash (wool). Ull alltså.
Kofta från Drops Design: Orion
![]() |
Kofta i Drops Delight |
Det här mönstret har jag sneglat på i något år utan att göra något åt saken.
Bilden har jag lånat från drops. Garnet som ska användas till den här underbara randiga koft-modellen är Drops Delight. Det är ju ett garn som är rätt härligt att jobba med och det blir ju inte tråkigt heller när det randar sig.
Jag har garn hemma som jag köpt in bara för den här tröjan. Så jag får nog sätta igång så småningom, fast efter tröjan jag håller på att sticka just nu.
Tröja från tidningen Interweave Knits, fall 3013.
![]() | |
Tröja från Interweave Knits |
Den här är helt fantastiskt, jag har fastnat rejält för den här tröjan! Jag gillar de breda ränderna, färgkombinationen och hålmönstret. Väldigt lyckat. De använder ett garn som jag känner igen: Kauni effekt. Då förstår jag de breda ränderna. Man behövde inte många nystan heller, 1-2 st beroende på storlek. (1 nystan till minsta storleken.)
![]() |
Tröja i Kauni från Interweave Knits |
Tröja i hålmönster från tidningen Knitting Magazine, nr 121 (okt 2013)
![]() |
Hålmönstrad tröja från Knitting Magazine |
Den här tidningen kommer varje månad och det är alltid nån tröja där som man fastnar lite extra för. Denna gången är det lång spetströja som har ett vackert fall. Enkel modell men fin. Det är verkligen något att tänka på!
De har använt garnet Sirdar Softspun Chunky (53% nylon, 24% ull, 23% akryl). I det här fallet behöver man verkligen inte stirra sig blind att man behöver just det garnet, det finns nog många liknande garner i handeln idag. Har man ett garn i ungefär samma uppbyggnad och samma stickfasthet ( 14 m och19 v) så är det ju bara att tuta o köra!
onsdag 9 oktober 2013
En halv kofta
I ett tidigare inlägg skrev jag om en kofta jag börjat sticka.
Här är den nu, jag har väl egentligen inte stickat halva koftan än, men man ser ju hur det blir!
Jag har vikt koftan på bilden så bara ryggstycket syns. Jag stickar både fram- & bakstyckena samtidigt.
tisdag 8 oktober 2013
Hösten
Så vackert det är när träden får gula, orange och röda färger! Detta är min favoritårstid. Man får ta på sig sin stickade tröja, mysa med en kopp te och se alla fina färger i naturen. Det är lagomt väder och för många kommer handarbetssäsongen igång.
söndag 6 oktober 2013
En kofta med lyster
Det är inte alla gånger man får ca 700 gram restgarn kvar efter en stickning. Det fick jag efter att min bröllopsklänning blev färdigstickad. Jag trodde jag behövde betydligt mer garn än vad som faktiskt gick åt.
En fin tanke är att göra en vacker tröja/kofta med det garn som blev över, som jag kan använda när jag vill känna mig speciell och vill ha en koppling till vår bröllopsdag.
Jag har hittat ett mönster på en jättefin kofta med flätor och hålmönster på Drops hemsida, som bilden här längst upp. Bilden är lånad från Drops. Det känns som det skulle bli en perfekt kofta av det garn jag har kvar, tröjan på bilden är dessutom exakt färgen som min bröllopsklänning har. Ljus grågrön (nr 29 på cotton viscose).
Cotton Vicsose, som jag har kvar garn av.
Dessutom ska man använda Kid Silk, men jag använder Lace istället (samma garngrupp).
torsdag 3 oktober 2013
Ny hemsida om dubbelstickning!
Dubbelsticka: Rätta till Fel
Har man stickat fel i förra varvet, stickat med fel nystan, går det att ordna till utan att repa upp allt. Här har jag stickat fel, jag skulle haft gul på framsidan och svart på baksidan.
Förflytta stickorna till de maskor som är fel.
Ta upp de två maskorna och lägg tillbaka dem på vänstra stickan igen efter det.
Lägg den gula färgen på framsidan = det nystan man ska använda på framsidan och lägg det svarta nystan på baksidan = det nystan man ska använda på baksidan stickningen. Detta görs för att inte få garn utanpå arbetet, om man lagar och garnen ligger fel.
Sticka sen rätt garn på rätt sida, rät på framsidan och avig på baksidan.
Klart!
Varvet efter ser man hur bra det blev med rättningen.
Det är lite pillrigt att göra, men ett smart sätt att fixa till fel i mönstret!
Är det ngt du inte förstår? Kommentera!
Mer information om dubbelstickning.