tisdag 31 juli 2012

Näe nu blir jag less!


gröna tröjan med ok

Jag som började så bra med en jätteintressant och rolig idé till en tröja med ok, garnet är jättemysigt att sticka med och underbar färg och dessutom hittade jag en perfekt mudd-idé. Jag tänkte det här blir en mys-stickning som  går fort. Så går - allt - åt skogen. 

Jag satte igång o var väldigt hoppfull. Sen börjas det. Först räknar jag fel o ökar för mycket maskor så det ser ut som hej-kom-o-hjälp-mig. Sen testar jag lite på mig och räknar ut på så vis hur många maskor jag skulle behöva. Efter det får tröjan ligga nån dag, för det gör ju ont i själen när man ska repa upp. När jag väl repat upp sätter jag igång igen med gott humör och nån dag efter så testar jag tröjan igen.... För stort, på tok för stort, åh nej, jag behöver minska massor där o där o där.... Hur kan det bli så fel, det är inte så att jag drastiskt ändrat min vikt från en dag till nästa. Skulle behöva repa upp ända till muddens slut o nästan börja om helt och hållet.

Vill inte!!


Nu ligger stickningen där i krogen, lite som i skamvrån. Jag sneglar på den, huttrar lite och tänker inte mer på den. Den ligger där o tycker synd om sig själv, fast jag vet att det är jag som tycker synd om mig själv för att jag måste repa upp igen. Det är väl det som är skapandets konst, man gör ju fel ibland! Det gör bara så ont i själen att behöva repa upp så mycket. I slutändan vet jag att det är det enda rätta, annars rör jag inte stickningen igen. Åh, att det som skulle bli så roligt blev så tråkigt!

Varför har jag inget mer skoj att hålla på med just nu? Jag vet svaret, och ni med. En lätt stickning som blir klar snabbt. Ska göra klart det innan jag börjar med nästa sak på min lista

Listan
1. Grön tröja, gör klart. 
2. Fäst trådar på presenten o gröna tröjan.  
3a. Nålbinda en korg med vitt ullgarn.
3b. Dubbelsticka ett fodral med mönster.

 igår kväll frångick jag min lista, just för att kunna följa den och tog fram lite restgarn och började virka popcorn istället (medan jag åt popcorn, blev sugen). Det ser ut som det kan bli en sak att sätta runt en burk och förvandlas till en ljusstake. När den är klar kanske jag har slutat sura över tröjan. Kanske.



söndag 29 juli 2012

Nålbundet Grytunderlägg


 Jag har gjort min första nålbundna grej!

Jag börjar med att göra ett grytunderlägg, efter tovningen så blev den tjock nog för det. Grått ullgarn passar till det! Jag försökte få den så rektangulär som jag kan, tyckte jag gjorde ett rätt bra jobb för att va första gången.

Bilden visar framsidan av nålbindningen (tror jag). Innan tovningen var den 28 cm bred - jag gjorde den stor just för att jag skulle tova den.



Efter tovningen fick den en ljusare grå färg och hade krympt från 28 cm till ungefär 18 cm. Stor skillnad! Det är perfekt till mindre kastruller. Och tjock blev den!
Min mor brukar brodera fina saker på de nålbundna sakerna hon gör, men det kanske får bli nästa gång. 

Jaha nu har jag gjort detta, har en liten idé om vad nästa nålbindnings-projekt blir. Det här var roligt! Jag slukar gärna ny information om allt handarbete. Jag ska lära mig flera gamla tekniker och varför inte nya, inom sin tid... Det är just mitt motto om handarbete - verkar det intressant så prova!

Jag ska nog sätta igång med en ny nålbindning ganska snart, några andra saker står på tur först.

söndag 22 juli 2012

Virkat laptopfodral


Här kommer en virkad sak: 
Ett laptopfodral som är polkagrisrandigt.

Det var en beställning. Riktigt spännande att göra, från idén till virkningen!
Den är gjord i Alpacka (drops), dubbelt garn. Knapparna är mörka runda träknappar.
Virkmönstret kontruerade jag utifrån kundens specifika designidé och preferenser.

Jag har gjort fodral till laptop förut, men aldrig virkat ett. Vill göra en till oss själva så småningom, också i Alpacka. Det var trevligt garn till fodral. Fast kanske stickad, vi får se. Tankarna vandrar, jag får väl tänka färdigt först.

torsdag 19 juli 2012

Sommarbilder 2012


Nykläckta små fåglar. Mamman har bott i detta fönster i flera år och i år kom det småttingar. Söta! Jag undrar vad det är för ras, ingen annan visste det heller. Svårt att se rasen på mamman, som får så brått när man kommer nära.




Nämforsen vid min hemby Näsåker, Västernorrland. Det är så härligt att promenera och titta på all vacker och dramatisk natur! Själen blir glad.



Vid sommarstugan, inte riktigt färdigblommad blomma. Nu kom jag inte ihåg vad de här blommorna heter, tillfällig sinnesförvirring.



Vid sommarstugan. Det enda som låter är sjöns vågor, fåglarna som kvittrar och skogen som susar. 
Djupa andetag och slappna av! Alldeles, alldeles underbart.



Styvmorsvioler. 



Här växer det vilt, underbart vackert!

tisdag 17 juli 2012

Nybörjaren


Mitt första försök till nålbindning ser ni här. 

Jag har bara tränat på början förut, inte att göra något av det. Detta är det första som det ska bli någonting med, om jag säger så! Ullgarn finns det gott om hos mig, jag bara tog nåt för att träna på.

Lite ojämnt, men så ska det va när man lär sig nåt helt nytt. Jag har tänkt att det ska bli en grytlapp när den blivit tillräckligt stor. Det är väl ett lagom nybörjarprojekt. Jag ska tova den efter jag är klar, då syns inte att det är ojämnt heller!

Vad tycker du, mor? Skosula? :-)
Min mor har lärt mig detta.

söndag 15 juli 2012

Jag har en plan!

Här är mitt nystartade stickning, med en idé som kom till mig häromveckan. Det ska bli en tröja/kofta. 
Just nu håller jag på med oket. Garnet är ett tjockt akrylgarn som jag köpte på e-bay för nåt år sen.

Jag tänker mig en tjock o stabil sommar/tidig höst- tröja. Tror det blir korta ärmar, jag får se lite hur långt garnet räcker.



Vid halsen här har jag valt en bred mudd som nästan känns som ett smycke. Ja, jag är ute efter en känsla av Kleopatra-halssmycke, ett sånt brett smycke. Gudomligt och speciellt. Jag tycker jag har lyckats med den känslan i  mönstret.

Sen får vi se hur det utvecklas vidare, det brukar vara en process som växer fram. Det är jättekul!

fredag 13 juli 2012

Semesterns garn-inköp!


Vi har varit iväg på semester, ja, till min familj i Ångermanland. Det var härligt! Har tagit fina bilder, men har inte gått igenom dem än. De kanske dyker upp nån dag, vem vet?

Det är alltid intressant att gå in i garnbutiker man inte varit in på länge, eller de man kanske inte varit in i. Vi var in i några på-vägen men där fanns inget som föll mig i smaken. Väl hos min familj, ja, just där finns ingen garnbutik (annat än ICA Nära:s garnhörna). Men 'i stan', där finns en butik och där brukar jag vilja gå in. De har faktiskt garner i den butiken som inte finns här i stan vad jag vet!

Någon gång har jag tänkt att sticka nåt med Kauni garn, så när det fanns i butiken jag passade på.
Det andra garnet med öglor är Alpacka och det har jag inte sett förut! Det blir nog nåt spännande.

Jag hade velat hitta nya änd-stickor strl 4,5 till mina Knit Pro, men de hade inte den storleken. Jag beställde de istället när vi kom hem igen. Bild lånad från 3 stickor.

Jag håller nämligen på med en present till mor, ja, hon har sett och provat plagget så långt som jag kommit. Det är en väst! Jag stickar i strl 4,5, dessvärre har ena stickan blivit skadad (det går hårt till här) så just nu går det inte att fortsätta. Väntar på nya stickorna, så går det bättre då.

Jaha, vad gör man då? Jo man börjar på nåt nytt... Haft en intressant idé i skallen sista veckorna. Bättre med flera projekt än ett!

onsdag 11 juli 2012

Nålbunden väska


Jag har fått den här nålbundna lilla väskan, det är min mor som har gjort den.
Visst är den vacker?

Inspiration, sa hon när jag öppnade paketet. Jag har precis lärt mig lite nålbindning av mor, så vi får väl se vad jag kan få till!

PS: Sidan har fått lite nytt utseende och jag har dessutom lagt till en google+-knapp! Håll till godo!

måndag 9 juli 2012

Etiketter och utställningar

När man väntar på nåt skoj är det så roligt att få post!


Mina nya vävda etiketter har kommit, jag är jättenöjd! Jag har andra storlekar på etiketter, men känner mig behöva smala etiketter likväl!  Dessa är 1 cm hög (förutom kanten som inte ska synas när man sytt dit den).
Det var två år sen sist jag beställde, av de finns många kvar än. Bra att komplettera.
Jag beställde på Mina Namnband i vanlig ordning. 


Nu ska jag visa en rolig sak:
Har ni vägarna förbi Sollefteå (i Västernorrland) besök Textilarkivet!

De har en underbar utställning som heter Stickmagi som handlar om Färöisk stickkonst. Jag tog kort på en underbar stickad klänning i utställningen. 


Ovanför klänningens ställning fanns ännu ett stickat konstverk. Underbart! Observera gärna den stickade tavlan i bakgrunden.
Jag blev eld o lågor när jag gick omkring!

söndag 8 juli 2012

En ny-gammal handarbetsteknik


Jag håller på att lära mig en -för mig- ny handarbetsteknik.
Min mor lär mig nålbindning, en väldigt gammal teknik.

Det viktigaste, säger hon, är att lära sig början. Kan man början så kan man göra allt. Jag har gjort flera starter, som ni ser på bilden, just här har jag gått runt i arbetet. Det ska gå att göra på annat vis med, men detta är väl bra att börja med!

Själva formgivningen påminner mycket om virkningens formgivning. Men där slutar liknelsen! Det här är ett helt annorlunda sätt att handarbeta, ja, jag får träna mycket.

torsdag 5 juli 2012

Sommarhatt i sommarn

Tillslut kommer här en bild på en av sommarhattarna jag har virkat. Det är inte den bästa bilden, men det får gå. I sommarvärmen är det rätt skönt att ha så man inte bränner huvudet!


Jag har "freestylat" fram den här gröna sköna hatten. Jag har virkat fram den av ett gammalt garn jag hade från pappas f.d. loppis (han sålde den). Garnet heter Corona.


Jag har sedermera lekt konstnär med kameran,  
som jag gillar att göra ibland.
Det är så roligt att gå runt i naturen och ta bilder på saker. Denna gång saker man inte riktigt förväntar sig finna i naturen. Med lite hjälp från min mor...

Det här verket kallar jag Nystan Mot Gran

Det här verket kallar jag Nystan Mot Himmel

tisdag 3 juli 2012

Karins Svarta Väska

Får jag presentera en ny väska
som jag kallar Karins Svarta Väska.


Väskan är stickad i flätor, alltihopa. Det tog ett tag.
Jag har använt ett svart ganska smalt svart akrylgarn som glänser lite fint. Det är köpt på E-bay.



Handtagen är köpt på Panduro Hobby. Det som fäster handtagen till väskan är reflexband som jag har sytt på tyg och är stabilt och bra. Man syns i mörkret, det är en jättebra attiralj. 




Det största jobbet är gjort på symaskinen - själva stommen till väskan. Det finns fickor för det mesta på samtliga sidor av insidan utom botten och toppen. En stor ficka, sen flera mindre. Därtill så finns det möjlighet att hänga in nyckeln i väskan, i en ficka.
Tyget i fodret föreställer olika berömda platser så som Colosseum, Parisertornet och Lutande tornet. Det är i svart, grått och vitt.



Det finns även en ficka på utsidan av väskan. Dessa väskor jag gör är väldigt annorlunda och då ska jag naturligtvis visa vem det är som gör dem. Jag har låtit broderat detta märke.



Passpoalbanden har jag tillverkat med hjälp av bomullssnöre, lakansväv och ett genomskinligt svart spetsband. Resultatet blev ett jättevackert sidoband!


Därtill har jag gjort nyckelhållare av samma tyg som ovan.


Jag är väldigt nöjd med väskan! Jag har hittat helt rätt material, även om det tog tid är det värt letandet efter "rätt känsla". En stor del av väskan är handsydd, och också då stickad först.
En välgjord och handgjord väska, i en lyxig känsla.

Läs om hela processen här (alla inlägg om väskan). 

Nästa väska ska bli till mig!

Välkommen åter!

Related Posts with Thumbnails