måndag 29 juni 2015

Diskborsten

Nu är jag klar med diskborsten, ett första test av mönstret. Man ska ha ett tjockare bomullsgarn så det blir lite stadigare, men det var ändå roligt att göra!
Man drar ihop den så man diskar med de "piggarna" runtom.

Mönster finns här.

Garnet är Fresco och stickor nr 3.75.

fredag 26 juni 2015

Helt plötsligt stickar jag en diskborste!

Här är början på en -ja- diskborste!

Min mor frågade hur man gör en rund diskborste efter en som hon har och jag var ju bara tvungen att genast kolla in Ravelry för att se om det finns mönster. Och det fanns massor i den sorten.
Hittade ett mönster som heter Cherry Pie knit dishcloth pattern som verkar bra!

onsdag 24 juni 2015

Lite mer barnkläder

Jag har haft symaskinen igång nu igen. Denna gång är det både body och tröja som blev gjorda, i strl 92. 


Kameleontbody
 Först ut bodyn i grönt tyg med kameleonter på! Jättegulligt, tycker jag. Mudden blev i lila, även lila knappar. Kortärmad body den här gången - till sommaren! Jag börjar bli nöjd med bodys när jag syr nu. Fast nu tror jag det inte blir så mycket fler bodys till lillan, hon börjar bli stor.

Lila knappar på raglan.

Man kan prata återbruk för den här turkosa tröjan!

 Framstyckets och ena ärmens blommiga mönster i cerise, orange och vit mot en turkos bakgrund är ett resttyg och det var verkligen det sista jag fick ut av det tyget. Jag gjorde den också kortärmad.


 Det enfärgade turkosa tyget på baksidan och ena ärmen är från en avlagd tröja i min garderob. Så har jag använt orange muddtyg och orange knappar, det var det som var nytt.



Jag gillar det här mönstret på tröja, speciellt för att man har knappar på sidan på tröjan. Det känns enkelt att få till. Det blir flera i samma mönster!

söndag 21 juni 2015

Påbörjad kofta Lauriel

Nu har jag börjat sticka kofta igen, det är ju ett tag sen sista koftan. Kroppen har stabiliserat sig (såhär 1,5 år) efter gravidmagen så nu finns inget som hindrar - förutom tid kanske!

Tanken med att sticka just den här koftan -Lauriel-  är att lära mig en ny teknik, nämligen att formpassa vid bysten. Men det blir faktiskt mer än så, det är ett nytt sätt att forma ärmar och forma halsen som jag lär mig här! 
Jag vill ju gärna se helheten och läsa igenom ett mönster när jag börjar sticka något. Så blir det inte nu, man tar bit för bit. Det är svårt att se hela bilden när mönstret är uppdelat i sektioner och då det är lite nya tekniker får man ju faktiskt sticka rad för rad o se var man hamnar!

Det som är bra med Ysoldas mönster är att det är väldigt bra och tydligt förklarat vad man ska göra.

Jag stickat löv-motivet i halsen, som är början på tröjan. Ett ok som ökar maskor inom löv-mönstret på ett finuligt sätt. Sen fortsatt med oket.

För övrigt fick jag gå ner på stickor nr 3 för rätt stickfasthet. Oj, var första tanken, ska jag sticka en kofta med så små stickor? Men hittills går det bra.


Samtliga bilder tog jag nyss, men med olika resultat. Det är så svårt att fota mörk petrol, färgen blir så annorlunda på kort.

Fortsättning följer!

torsdag 18 juni 2015

Skriva o blogga

När jag växte upp skrev jag väldigt mycket. Det tyckte jag var väldigt kul och det håller i sig för jag tycker fortfarande om att skriva. Förut när jag pluggade föll det sig naturligt att man skrev en hel del (arbeten) men numera är det kanske inte lika naturligt. Ibland hinner jag bara skriva lite kort vad jag handarbetar på just nu och sen hinner jag inte mer än så. Det är också väldigt naturligt att jag har en blogg för då kan man skriva mycket om man vill och hinner! Min blogg behandlar ett ämne varmt om hjärtat, och det är skapande. Ibland kan det förstås bli något personligt, men jag är också väldigt mån om privatlivet.

Jag har alltid också läst väldigt mycket. Mest fantasy på engelska. Har dock  fortfarande inte läst ut boken jag påbörjade i 2013! Det var då för att gravid-illamåendet gjorde att jag inte kunde läsa (det blev värre). Den tid som finns nu ägnar jag helst till handarbete, det är så skönt att kunna slappna av med en stickning en stund på kvällen.

Jag läser väl på ett annat sätt nu, sticktidningar och stickböcker som man läser lite där man vill och använder som uppslag. Handarbetsbloggar och Ravelry, fast där (på R) går man kanske lite mer på bilder först och främst. Hur använder du Ravelry? Det skulle va intressant att veta hur andra gör, jag känner mig fortfarande "ny" där. Det känns lite rörigt. Jag är ingen person som trivs på communitys över huvud taget, men där finns jag för det är betydande annorlunda. Handarbetet står i fokus! Tanken är väl att man ska registrera alla sina projekt och hur långt man kommit, osv. Så långt har jag inte kommit än. Men det ger väldigt intressanta möjligheter till att lägga upp mönster och det har jag tänkt en del på. Det är nåt som jag vill och ska ta tag i.

Det känns lite som att det är färre aktiva handarbetsbloggar nu än för några år sedan. Många har säkert gått över till sociala medier och det finns antagligen fördelar med det. För min del skulle det kännas som man förlorar det skrivna ordet som det blir i en blogg. Jag håller mig kvar här istället!


Bilden visar mina stick- och virktidningar som jag köper på mig, sorterat i tidningshållare.

måndag 15 juni 2015

Ett infall

Förra veckan var varm o skön. Då fick jag en liten tanke på att göra en bomullströja/kofta/bolero till lillan när man behöver skydd från solen. Började på den här stickningen i helgen.

Det här bomullsgarnet - Fresco - köpte jag på rea, ganska många nystan. Det passar att göra en sommartröja! Färgerna andas sommar.

Jag har börjat med ärmen så får jag se hur mitten blir. Det får växa fram. Sen gör jag en till ärm på slutet.

lördag 13 juni 2015

Body blir tröja

Okej, jag vet - det blir mycket barnkläder som jag visar hela tiden och det är ju förstås fullt naturligt. Det är så roligt att göra!

För 1,5 månad sen provade jag att sy den första bodyn på nya symaskinen. Passformen blev inte bra i grenen, men till nästa gång vet jag hur man ska göra för att det ska bli bra. Det känns kul och utvecklande.

Den första bodyn har jag nu gjort om till tröja istället! Det var inte mycket jobb, jag klippte av nederdelen och sydde en fin kant runtom. Nu kan vi använda den igen, trots att halslinningen är lite lös.

Jag gillar min nya symaskin skarpt. Vore kul att ha tid att sy lite mera, jag har ju börjat med barnkläder till lillan. Jag har alltid gillat att sy, men har inte sytt kläder förut direkt.

torsdag 11 juni 2015

Fyra veckor senare

Det har blivit lite glest med blogginlägg ett tag. Jag drar mig undan lite när jag är sjuk och har inte mycket att skriva. Jag är inne på min fjärde sjukskrivningsvecka nu p.g.a. påverkan på astman efter inflammationen. Men det blir bättre!
Jag har missat hela försommaren nu, känns det som. Nu vill jag orka vara ute också.

Jag tänkte slänga en gammal solblekt trött och noppig gardin som jag haft i många år (se bilden). Så tänkte jag att jag kan sy nåt annat av den. Men jag vet inte, nån som har nåt tips eller så? Är det värt att göra nåt annat av gardinen när den är så urblekt?

torsdag 4 juni 2015

Sommarens solhatt till tjejen

Först vill jag säga- en lunginflammation är inget att rekommendera. Nu är jag äntligen på bättringsvägen och har något som jag vill visa.

Jag var nästan färdig med lillans solhatt när jag blev sjuk. Såhär såg den ut då:


Det var bara några varv på skärmen kvar, både varv med fm och varv med sm som ser ut att ligga 'utanpå'. Så under dessa veckor har hatten bara väntat. Nu har jag lyckats göra klart den!


Garn: Egypto Cotton från Schachenmayr.
Virknål nr 3.
Mönster: eget påhitt med tre varv fm /färg. Innan skärmen gjorde jag ett varv stolpar för att trä in ett band. 
Skärmen virkade jag *1v fm, 1v sm* och sticka varven med fasta maskor 'bakom' smygmaskorna, i samma m som sm är virkade i.
För att göra bandet virkade jag en lång kedja lm, 1v fm i lm, därefter virkade jag runt på andra sidan o virkade sm på den sidan.


Gulligt gul och vit-randig sommarhatt! Bandet blev jättegulligt i hatten. Jag hade tänkt mig en virkad blomma på sidan, men det blir för mycket. Räcker så bra med bandet runt hatten och den lilla rosetten.

Välkommen åter!

Related Posts with Thumbnails