tisdag 26 maj 2020

En pågående Siw

Idag ska jag berätta om en pågående stickning. Sommartoppen Siw, som är ett gratismönster från Järbo Garn. 




Det har ett fantastiskt fint fall och spetsstickade axlar och känns som en perfekt sommartopp.
Mönstret anger ett lingarn, jag använder dock ett annat garn i lin, viscose och bomull men hoppas att det ändå blir ett fint fall på tröjan! Jag föll för färgen, rostorange är alltid fint. 


Igårkväll hann jag precis dela av för kroppen och sätta ärmarna på en tråd. Men jag visar den sista bilden jag har tagit. Nu är det mest slätstickning kvar.

lördag 9 maj 2020

Sommarstickning

Det var ett tag sen jag visade påbörjade stickningar, så här kommer det! Jag har börjat på två nya projekt nästan samtidigt (igen - när färdiga projekt blir klara samtidigt, hur nu det kommer sig). Jag har lagt upp två sommarstickningar, det var dags nu!



1. Sommarklänning till dottern

Jag stödhandlade lite garn i Mars från en favoritgarnaffär online, StinaMaria (hon som också skriver fantastiska stickböcker), Certo Lana Grossa + Certo Lana Grossa Print, som är ett bomullsgarn. Väldigt trevligt att sticka med. Jag och dottern såg garnet i webshopen och jag bestämde att vi skulle köpa det garnet så kan jag göra något somrigt till dottern. Hon ritade en teckning: en fin klänning med bara axlar och korta ärmar i de färger hon vill ha. Så jag försöker nu införliva den teckningen i realitet och stickar alltså på frihand efter eget huvud. . Den melerade överdelen går över till ett turkost "band" i midjan och sen övergår till en cerice kjoldel. Så jag stickar på.
Jag började med en I-cord halsringning, därefter formade överdelen med korta varv. Det är väldigt spännande att skapa något utifrån en teckning, det är helt i min smak. Hoppas garnet räcker, annars får jag beställa något fler nystan.






Jag köpte detta garn, Cecilia från Svarta Fåret som är ett blandgarn i bomull, viskos och lin, för att egentligen sticka ett annat linne. Men jag kunde lite låta bli Järbo Garns mönster på toppen Siw, å så fint! Spetsmönster på axlarna! Jag är såld. Så jag har börjat sticka på det istället. Jag hoppas, trots att det inte är riktigt samma kvalitet som mönstret anger (100% lin), att det ändå ska få ett fint fall. Jag älskar den rostiga färgen och längtar till denna är klar! Men jag ska ändå njuta av att sticka den så klart. Här börjar man också med en I-cord och korta varv för att forma halsringningen.


Det enda är, att båda två kommer att bli stora projekt. Så vad gör jag när jag blir sugen att göra något litet, om det händer? Jag har verkligen stickat mycket tröjor och koftor ett tag. Nästa mönster på tur är också en kofta, så den får jag ta när något av dessa är klara. Hade en idé på ett motiv som jag skulle kunna testa ifall det blir "långtråkigt" med två stora stickningar. Det brukar alltid lösa sig, det är verkligen ett icke-problem - snarare en lyx.

torsdag 7 maj 2020

Vinröd Hogwarts huskofta


Mönster: Hogwarts house cardigan av designer Martaschmarta från boken Harry Potter Knitting Magic från Tanis Gray

Garn: Alice by Permin

Hogwarts huskofta i vinröd, uppstickad av DesignKatrina (på bild). Maj 2020. Garn Alice by Permin.
Foto: av dottern (Maj 2020)


I Januari köpte jag en bok som heter Harry Potter - knitting magic. (Kommer på Svenska till sommaren.) Som en fantasy-fantast och stickerska är detta i rena himmelriket, för Knitting Magic är en underbar stickbok! Fylld med extra information från filmerna och stickmönster på både figurer/djur, kläder och annat.

Det första jag stickar från den boken är Hogwarts House Cardigan. Det är alltså del av själva skoluniformen och i filmerna ser man dem tydligt. De är mörkgrå eller svarta med respektive husfärger. Jag hittade ett underbart garn i vinröd som skulle bli en underbar huskofta. Så det blir en vinröd med "mina" husfärger (Ravenclaw). Eller, så nära jag kom med de färger som fanns.

Med en stickfasthet på 16 m per 10 cm tog det inte så lång tid att sticka.



Ändringar:

Mönstret anger att sticka var stycke för sig. Jag såg dock potentialen att använda maskstygn vid avmaskning för att forma ärmhål och  axlar, så från ärmhålen stickade jag ihop stycket och efter ärmhålen minskade på varje del/stycke som det står, fast när jag stickade alla tillsammans. Vid axlarna maskade jag av för ärmarna, fortsatte på resten och satte ihop axlarna med maskstygn.

Ärmarna blev lite för korta och jag tänkte inte repa upp allt! Så istället tog jag upp maskorna på ärmarna ett v ner och stickade 5 v. (De är annars stickade nerifrån och upp.) Märks lite men inte så mycket.

Garn och knappar (kokosknappar) kommer från Yllotyll (om nån undrar, är inte sponsrad). Det blev runt 7 gram kvar av det vinröda garnet. Garnet är ett blandgarn med alpacka som är väldigt luftigt och supermjukt. En klassisk kofta kommer jag kunna ha mycket nytta av!

lördag 2 maj 2020

Monstera Vantar

Mönster: Monstera Mittens av (KnittingLotta) Lotta Lundin.
Garn: Sisu från Sandnes garn
Stickor: mestadels 2 mm.






En del stickningar börjar med att gå dåligt, så var det med denna stickning. Köpte mönstret, insåg att saker inte stämde med verkligheten och tänkte hur gör jag nu?

Istället för att ge upp så tänkte jag om, bytte perspektiv. För jag vill verkligen sticka mig ett par vantar med Monstera växten på. Varför, kan man tänka sig? Jag gillar den växten. Det behöver inte vara mer komplicerat.


Saker som gick dåligt:


  • Enligt mönstersidan på Ravelry ska man använda ett Sport Weight garn.  Hurra, tänkte jag, och tog fram de Sport weight rester jag tänkte på i grönt och svart. Det blev alldeles för grovt. Tusan. Jag ville inte heller använda garnet som anges i mönstret. 



  • Stickfastheten enligt mönstersidan på Ravelry ska vara 40(!) m på 10 cm. Vad, på ett sportsgarn? Kan inte stämma. Dubbelkollade matten med antalet maskor i mönstret. Det skulle bli för smalt, på sin höjd 35-36 m per 10 cm till en smal damvante. Måste här poängtera att det inte finns nån angivelse för stickfasthet i mönstret. Däremot finns information från designern att hon gärna vill få med så mycket motiv som möjligt på liten yta. Och det är bra att veta.



Hur jag löste det


  • Mönstret anger att man ska använda ett garn på 170 - 200 meter, och använda 2 - 2,5 mm stickor. Jag letade efter ett lämpligt garn och hittade Sisu från Sandnes garn. Det garnet ligger inom de meterna men är smalare än Sport weight. Det måste funka. Garnvalet är väldigt medvetet, ett sockgarn håller länge.(Har ett par andra vantar som jag fått laga över 10 gånger nu, blir lite less på det.)



  • Jag stickade vantarna mestadels med stickor 2 mm, annars skulle det bli för stort. Vilket innebär en väldigt kompakt stickning som tar tid. Och det tog lite extra lång tid.




Andra reflektioner

Jag är inte så förtjust i att sticka med så smala stickor över lag, men det går om man har andra stickningar igång samtidigt. Som sagt, väldigt kompakt stickning, till det ett väldigt komplicerat mönster. Såna komplicerade mönster stickade jag ofta förut med dubbelstickning och är en rolig utmaning. Jag hade mönstret i ett program som heter KnitCompanjon där man lätt kan följa rad för rad. Det funkar bra när det inte går att memorera upprepningar, då det inte finns några. Här skapar man ett unikt stycke. Jag gillar dem och jag kommer alltid komma ihåg arbetet bakom.



Ändringar

Början med en grön vikt kant blev på tok för lång, så jag tog bort det gröna i början och satte dit en I-cord kant. Lite mer lagom längd på skaftet.





Avslutningsvis, mitt syfte att sticka dessa är att ersätta de ständigt-trasiga-vantarna under de kyliga månaderna. Men av flera anledningar beskrivet ovan blev det försenat och nu är det plötsligt Maj. Dessa vantar är, p.g.a tätheten och dubbla garn, varma som tusan. Så de kommer att passa bra till hösten - vintern. De kommer också matcha min gröna vinterjacka väldigt bra. Jag hoppas dessa blir mina nya favoriter, det känns så.

Välkommen åter!

Related Posts with Thumbnails